Waar komt Black Friday eigenlijk vandaan?

Black Friday, een term die we allemaal wel kennen. En dat het komt overgewaaid uit de VS, dat weten we inmiddels ook wel. Maar wat nu precies de origine is van dit spektakel, dat blijkt terug te gaan tot de stad Philadelphia in de jaren 1960. Hoewel het nu wereldwijd bekend is als dé dag voor koopjesjagers, begon het verhaal van Black Friday met een andere reden. Verkeerspolitie en boekhoudkundige termen effenden de weg voor deze winkeltraditie.

 

Het Verkeersdrama in Philadelphia

Het eerste ontstaan van Black Friday begon in de jaren ’60 op de straten van Philadelphia. Op de dag na Thanksgiving had iedereen daar vrij, de verkeerspolitie kwam daarom met de term Black Friday om de verkeersdrukte op deze dag te beschrijven. De straten stonden dus letterlijk zwart op vrijdag. Black Friday werd synoniem met chaotische menigten en een overvloed aan auto’s. Het was een spektakel dat de stad vulde met opwinding en een vleugje chaos.

 

Het Financiële Keerpunt

Een andere theorie over de oorsprong van Black Friday brengt ons naar de wereld van de bedrijfsboekhouding. Daarin zou de term voortkomen uit het principe waarbij bedrijven in het rood staan als ze verlies lijden en in het zwart staan als ze winst maken. Voor veel detailhandelaren was de vrijdag na Thanksgiving het moment waarop de cijfers op de boeken eindelijk “van rood naar zwart” gingen, een financieel keerpunt dat reden was voor viering.

 

De Wereldwijde Uitbreiding van Black Friday

Inmiddels kennen we de beelden wel van de mensenmassa die niet zozeer in het verkeer chaos veroorzaken, maar in de winkels. Veroorzaakt door supersales of gewoonweg het stimuleren van extra verkopen voor de feestdagen. En wat begon als een Amerikaanse traditie heeft nu zijn weg gevonden naar alle uithoeken van de wereld. Black Friday is niet langer beperkt tot de Verenigde Staten, maar heeft zich als een vrolijke koopjesjacht verspreid naar winkelstraten en online winkelmandjes over de hele wereld.

 

Dus profiteer als consument van de superdeals die bedrijven bieden met Black Friday. Of speel er als bedrijf op in met een échte Black Friday korting.