Call-to-Action in online banners

Een oproep tot actie, mensen aansporen en op te roepen tot actie. Je kent ze wel, een opvallende knop of uitsmijter waarna je bij klik wordt doorverwezen naar een specifieke landingspagina.

“Neem contact op”

“Lees meer”

“Bestel direct”

Hoe zorg je eigenlijk nu voor een sterke Call-to-Action waarmee je jouw doelgroep overhaalt om te klikken? Je leest het in dit artikel.

 

Het belang van een goede CTA

Met een sterke call-to-action worden jouw bezoekers duidelijk naar de volgende stap geleid. Ze zijn enigszins geïnteresseerd of je hebt in ieder geval hun aandacht. Maak het duidelijker en makkelijker voor bezoekers met de juiste CTA, zodat jij meer conversie krijgt.

Een goede CTA is dus belangrijk omdat:

  • het de kijker duidelijk vertelt welke actie van hen wordt verwacht, waardoor verwarring wordt verminderd en engagement wordt verhoogd.
  • het de conversieratio verhoogt door gebruikers te leiden naar de gewenste actie, zoals klikken, aanmelden of aankopen doen.
  • het zorgt voor datametingen wat marketeers in staat stelt het succes van de bannercampagne te volgen en te analyseren op basis van de respons op de CTA.

 

Het perspectief van de tekstschrijver versus designer

Het perspectief van een tekstschrijver op de Call-to-Action is natuurlijk erg belangrijk, maar waarschijnlijk ook al beter bekend. Ze wijzen vaak naar de volgende tips om een sterke CTA te schrijven:

Wees duidelijk in de opdracht. Roep op tot wat je wil dat de bezoekers gaan doen, zoals het downloaden van een whitepaper. Maak daarvoor ook gebruik van de gebiedende wijs om mensen aan te zetten tot actie. Overigens mag je alleen de tekst downloaden in je Call-to-Action zetten als de bezoeker ook daadwerkelijk direct een whitepaper kan downloaden. Word je doorverwezen naar een landingspagina, dan mag dit niet en is de kans groot dat Google de advertentie zal afkeuren.

Geef de lezer een gevoel van urgentie door woorden te gebruiken zoals ‘direct’, ‘meteen’, ‘nu’ of ‘vandaag’.

Maak gebruik van speelse variaties. Wees creatief in woordkeuze of spreek juist mensen aan met iets positiefs en vrolijks. “Ja, ik wil efficiënter werken” of “Ja, ik wil korting!

 

Het perspectief van de designer

De bovenstaande punten zijn zeker van groot belang voor een sterke CTA. Maar als je wil zorgen voor een sterke Call-to-Action die goed converteert, dan is het belangrijk om ook rekening te houden met de visuele aspecten. In een advertentie kan rekening gehouden worden met verschillende aspecten om ervoor te zorgen dat de CTA effectief en visueel aantrekkelijk is.

Visuele prominentie. De CTA moet visueel opvallen in het ontwerp van de advertentie. Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van contrasterende kleuren, opvallende knop ontwerpen of andere visuele elementen die de aandacht trekken.

Consistentie met merkidentiteit. De CTA moet in lijn zijn met de merkidentiteit, inclusief kleurenschema, lettertypen en grafische stijl, om een samenhangende- en herkenbare look te behouden.

Leesbaarheid. Zorg ervoor dat de tekst in de CTA goed leesbaar is. Hou rekening met verschillende beeldschermafmetingen en resoluties. Het lettertype moet groot genoeg zijn en de tekst moet duidelijk worden weergegeven.

Interactiviteit. Overweeg animatie-effecten zoals subtiele overgangen of kleurveranderingen wanneer de gebruiker over de CTA zweeft. Deze effecten kunnen de interactie met de CTA vergroten.

Ruimtelijke plaatsing. Positioneer de CTA strategisch op een plaats waar de lezer er op natuurlijke wijze naartoe wordt geleid.

Consistentie met de advertentieboodschap. Zorg ervoor dat de CTA overeenkomt met de boodschap van de advertentie en de verwachtingen van de gebruiker. Dit helpt om coherentie te behouden en de gebruiker aan te moedigen om actie te ondernemen.

 

Conclusie

Voor een sterke CTA is duidelijkheid dus één van de belangrijkste factoren. Je zorgt dat bezoekers duidelijk weten wat de volgende stap is aan de hand van een gebiedende wijs en opvallend beeld. Door aan te sluiten op de boodschap van de advertentie en een fijne werking van de banner realiseer je met een sterke CTA meer impact én een hogere conversie!